top of page

OVER ONS

Giving Asian voices a platform in Flanders to connect with their roots, fellow Asians and share it with the world.

WIE ZIJN WE

Representatie is belangrijk. Het vormt niet alleen de lens waardoor mensen naar een bepaalde gemeenschap kijken, maar ook hoe deze groep naar zichzelf kijkt. Wij willen aan de hand van alledaagse verhalen een inkijk geven in het leven van de Aziatische gemeenschap in Vlaanderen om misverstanden over onze gemeenschap bij te sturen.

In de media bijvoorbeeld toont men vaak karikaturen van Aziaten: mensen die vreemd praten of heel onderdanig zijn. Wij willen dit stereotiep beeld doorbreken, zodat mensen zien dat wij, ondanks onze verschillende culturele achtergrond, dezelfde dromen en aspiraties hebben. Zo willen we mensen verbinden en het diversiteitsdebat verbreden.

211245402_326267089191930_1055068931567489746_n.jpg

Oprichters Emily, Lotus, Ann

_MG_0459.jpg

LOTUS

Ik wist al van kleinsaf dat ik een impact wou maken. Ik dacht er weleens aan om in de politiek te stappen. Maar ik herinner mij een gesprek met mama waarin ik zei: ‘ik heb nog nooit iemand gezien in de politiek die op me lijkt, dan ga ik dat toch nooit kunnen?'

Voor velen zijn we een quasi-onzichtbare gemeenschap, die vooral heel hard werkt en zich op de achtergrond houdt. Weinigen beseffen de uitdagingen waarmee we kampen, zoals racisme. Daarom verzamelen we verhalen over hoe het leven is als Aziatische Vlaming, om eindelijk eens hun stem te laten horen en met de wereld te delen.

Het idee om dit project op te starten groeide uit de vaststelling dat het diversiteitsdebat in ons land volledig voorbij gaat aan de grote Aziatische gemeenschap in ons land. 'Het debat wordt vaak verengd tot enkele nationaliteiten, terwijl er in een stad als Leuven al meer dan 150 nationaliteiten samenleven. Die diversiteit is een verrijking voor onze maatschappij, maar krijgt zelden in plaats in ons denken over migratie. Te veel gemeenschappen blijven onzichtbaar. Daarom probeer ik alvast mijn gemeenschap meer in het publiek bewustzijn te krijgen. Hopelijk zullen anderen volgen.
 

profielfoto Ann 1.jpg

ANN

aug222.JPG

EMILY

Toen ik een kortfilm maakte over de Aziatische cultuur, kreeg ik enorm veel reactie op het representatie-gedeelte. Dat gaf me zo’n boost dat ik dat niet meer kon laten liggen. Ik wou het sowieso al, maar zien hoeveel nood er was aan die representatie, gaf me extra motivatie om daarin verder te gaan. Een vriendin van mij stelde mij voor aan de community met de woorden: ‘zij gaat onze verhalen vertellen’. Ik vond dit zo mooi dat ik dat ook echt wil doen.

bottom of page